SAGN

- powerful and poetic music

Band and composer duo Bodil Lunde Rørtveit and Jørn Lavoll

SUSTAIN

En feiring av livet – og en urovekkende og vakker konsertforestilling om hele vårt livsgrunnlag. 

Urpremieren var på Cornerteateret under Festspillene i Bergen 25.mai 2017. Forestillingen turnerer fortsatt og har blant annet blitt spilt på Kongsbergjazz og åpningen av Oslo som miljøhovedstad 2019. Det blir også Sustain in Symphony i 2020! Den 25. januar 2020 spiller vi forestillingen med Bergen Filharmoniske Orkester i Grieghallen. Vi planlegger også en innspilling av Sustain.

Bodil Lunde Rørtveit i plastkjole designet av Silje Sandodden Kise. Foto: Jørn Lavoll.

Bodil Lunde Rørtveit i plastkjole designet av Silje Sandodden Kise. Foto: Jørn Lavoll.

Komponistduoen Sagn (Jørn Lavoll og Bodil Lunde Rørtveit) har laget et musikalsk verk som tar for seg menneskets forhold til naturen. Sammen med det kunstneriske teamet har de utviklet en konsertforestilling som berø­rer noen av de mest sentrale problemstillingene verden står ovenfor i dag. Temperaturen stiger, været blir stadig mer ekstremt, og avisene melder at havet innen 2050 vil inneholde mer plast enn fisk.

Bodil Lunde Rørtveits mangfoldige stemme står sentralt, sammen med den allsidige perkusjo­nisten Terje Isungset. Forestillingen er uten ord, men likevel meningsbærende, sterk og nær. Scenerommet er inspirert av Chris Jordans bilder av fuglekadavre med plast i magen, og bygget opp av fjær, bein og gjenbruksmateriale i plast. Dette danner også utgangspunktet for et unikt lydlandskap. Fem lekne musikere spiller på spesialbygde instrumenter av plast, samtidig som de manipulerer scenografien for å lage lyd. Gjennom et auditivt og visuelt univers vender vi blikket mot oss selv, og ser hvordan vi som enkeltmennesker og samfunn sammen skaper en felles fremtid.

Bodil Lunde Rørtveit på Universitetsmuseet i Bergen foran plasten som ble funnet i #plasthvalen på Sotra våren 2017. Foto: Cecilie Bannow

Bodil Lunde Rørtveit på Universitetsmuseet i Bergen foran plasten som ble funnet i #plasthvalen på Sotra våren 2017. Foto: Cecilie Bannow

For english description click here

MEDVIRKENDE:
Bodil Lunde Rørtveit komposisjon, konseptutvikling, vokal
Jørn Lavoll komposisjon, konseptutvikling, tubulum
Terje Isungset perkusjon
Annlaug Børsheim strengeinstrumenter, vokal
Magnus Brandseth blåseinstrumenter, vokal
Vibeke Flesland Havre konseptutvikling, regi, dramaturgi
Silje Sandodden Kise konseptutvikling, scenografi, instrumentdesign, kostymedesign
Thorolf Thuestad lyddesign, instrumentdesign
Silje Grimstad lysdesign
Hans Kristian Senneseth instrumentdesign, instrumentbygging
Even Kråkenes, scenografibygging
Hjørdis Steinsvik produksjon

Mer om de medvirkende nederst på siden.

I prosessen med å lage Sustain har vi lett etter søppel og gjenbruksplast i strandsonen, på byggeplasser, i butikker og våre egne hjem, og bygget en scenografi som det er mulig å spille på. Musikerne jobber spontant og improvisatorisk innenfor sceniske og musikalske rammer. På denne måten utvikler forestillingen seg forskjellig hver gang den framføres. Musikken veksler mellom lydlandskap og mer strukturerte melodier der Rørtveits vokal blir fremtredende. Forestillingen er uten ord. Musikerne utfører forskjellige handlinger for å manipulere den sceniske installasjonen, noe som setter i gang både auditive og visuelle prosesser.

MEDVIRKENDE

Bodil Lunde Rørtveit er komponist og artist, kjent for sitt intense og sceniske nærvær, og sin fascinerende stemme. I 2012 startet hun komponistduoen SAGN sammen med Jørn Lavoll. De har tidligere laget musikk/danseforestillingen Munch Remastered, inspirert av Edvard Munchs kunst.

Jørn Lavoll er komponist og musikkprodusent, og lager musikk for film, scene og dataspill, bl.a. Vennebyen og det kritikerroste tv-spillet Teslagrad. Han driver eget lydstudio, og har siden 2012 samarbeidet med Bodil Lunde Rørtveit i komponistduoen SAGN.

Terje Isungset er perkusjonist, og en sentral musiker i norsk musikkliv de siste 20 årene. Han har medvirket på over 70 innspillinger, og gitt ut ti soloplater. Isungset blir regnet som en pionér på det å jobbe med ulike lydkilder. Han spiller blant annet på is, stein, metall, tre, trommer, cymbaler, bukkehorn og munnharpe.

Magnus Brandseth er frilansmusiker med klassisk utdanning, og jobber som tubaist, dirigent og instruktør. Han kan få de vakreste og morsomste lyder ut av instrumentet sitt. Han spiller på hageslanger, beatboxer og synger tostemt med tubaen.

Annlaug Børsheim er utdannet folkemusiker og synger, spiller fele, hardingfele og gitar. I tillegg skriver hun tekster på norsk og komponerer egen musikk. Hun er aktiv som frilansmusiker i mange sammenhenger og har samarbeidet med en rekke musikere og forfattere.

 Vibeke Flesland Havre er skuespiller, dramatiker og regissør, bl.a for Den Nationale Scene, Festspillene i Bergen og Akershus Teater. De siste årene har hun jobbet mye med prosessbasert teater, der man tar utgangspunkt i et tema i stedet for et ferdig manus, og utvikler forestillingen i samarbeid med et kunstnerisk team.

Silje Sandodden Kise er scenograf og kostymedesigner. Hun jobber med teater, dans og opera i Bergen og nasjonalt. Hun er kjent for forestillinger som Tonje Glimmerdal og Anne Pedersdotter på DNS, og var med og skapte forestillingen Veggen på Hordaland Teater, som vant Heddaprisen for beste barneforestilling i 2012.

Thorolf Thuestad har hovedfag i anvendt komposisjon og musikkteknologi fra Utrecht School of Arts. Han har skrevet musikk for film, dans, teater og innspillinger i mange ulike stilretninger. Han har utviklet lyddesign til en rekke sceneforestillinger, med blant annet Transitteateret og Verdensteateret.

 Silje Grimstad er uavhengig lysdesigner med base i Bergen siden 2000. Hun jobber på tvers av kulturfeltet og gjør lys for både teater, show og musikk. Siden 2011 har Silje vært en del av kompaniet Winter Guests. Hun jobber mye med frie teatergrupper, men har også gjort lysdesign for Dagfinn Lyngbø, Christine Hope og andre kommersielle aktører.

 Hjørdis Steinsvik er frilans produsent med base på Cornerteateret. Hun er fast produsent for Vibeke Flesland Havre, Folkets Festspillscene, Kompani 13 og Bodil Lunde Rørtveit og på ulike enkeltstående prosjekter gjennom året.